Yeni yılın ilk yazısına başlamak hep zor gelmiştir. Bir gün evvel, geçen yıl iken bir gün sonra yeni yıl başlar. İzafi olarak yeni bir başlangıçtır yeni yıl, tazelenmedir. Durup düşünmek; geçmiş yıl ile yeni yılın muhakemesini yapmak için çok da güzel bir fırsattır . Kimi zaman yapmayı unuttuğumuz bir eylemdir; bir durup düşünmek… Olayları, hayatımızı, çevremizde olanları irdelemek ve sormak kendimize “hayal ettiğim, isteğim hedeflerim neler ve hedeflerime ulaşmak için ne yapmalıyım?”
Yakın ve uzak gelecekte neler olacağını doğru tahmin etmek ise bizi mutlak başarıya götürür. Hele yaşadığımız şu günlerde ortalık ne kadar karışık ve anlaması zor . Neler oluyor ülkemizde? Dünya nereye gidiyor?
Şüphesiz ki dünya bizi beklemiyor. Sürekli gelişiyor ve ilerliyor “DAHA İLERİ BİR DÜNYA İÇİN ÇALIŞIYOR”
Aralık ayında euromold fuarındaydım. Kalıp imalat teknoloji ile ilgili ilginç bir dönüm noktasında olduğumuzdan hiç şüphem yok. Tam olarak şöyle tanımlamalıyız “Malzeme azaltarak kalıp imal etme devri kapanıyor, malzeme arttırarak kalıp yapacağız”. Yani çelik kütlesini alıp CNC ve kesici uçlarla işlemek yerine doğrudan hiçbir atık olmadan kalıplarımızı malzeme ekleyerek imal edeceğiz. Buna “DİJİTAL KALIPLAMA” diyebiliriz. Kalıbımızı 3 boyutlu ortamda tasarladıktan sonra prototip makinesinde ( 3 boyutlu yazıcı) birkaç gün içinde imal edeceğiz. Yakın zamanda prototip kalıbına ve düşük adetli klasik kalıp (düşük-orta adetli yıllık üretim yapılan) imalatı, prototip makineleri ile yapılabilecek. Uzun dönemde ise yıllık milyon adetlik üretim yaptığımız üst seviye kalıplar de bu yöntemle yapılabilir. İhtiyaç duyulan tek şey yeni dayanıklı prototip malzemelerinin geliştirilmesi ..Bu kadar yakınız yani. Tasarım bittikten sonra kısa sürede, mesela 1 hafta içinde seri imalata başlamak harika olacak, bu kesin. Problem belli ve çözümü geliyor. Oyunun kuralları değişecek. DÜNYAMIZ DEĞİŞECEK.. Resimlerden gördüğünüz üzere enjeksiyon makinesine bağlı olarak fuar süresince parça imali yapılıyordu. Bugün tam olarak hazır değil ama yarın çok yakın.. Bunu göreceğiz.
İkinci örneğimiz de benzer şekilde bir döküm kalıbından . Parçayı ve kalıbı gördüğünüz üzere 1 metreden daha büyük. Döküm parçası için imalat kalıbı prototipten yapılmıştır. Bu gelecek değil. Metal döküm parça bugün imal ediliyor. Prototip makinesi de ,tahmin ettiğiniz gibi, gördüğüm en büyük makine.. yaklaşık 5-6 metre boyunda ..
Prototip imalat teknolojisini her geçen gün hayatımızda daha çok hissedeceğiz. Hem prototip hem de prototip makineleri çok hızlı gelişiyor. Aşağıdaki resimde ise çift malzemeli imalat yapılan örnekler var. Yani 2 farklı malzemeyi aynı anda tek ürün olarak imal edebiliyoruz. Örneğin 2 farklı renkli, şeffaf-klasik malzeme yada fırçayı prototipten gerçeğine çok yakın imal edebiliyoruz. Sapı sert, uçları yumuşak malzemeden…
Elektrikli araçları daha sık göreceğiz. Fuar alanında şu anda üretimde olan birçok markanın elektrikli araçları vardı. Üstelik aşağıdaki araca binme fırsatını da yakaladım. Sessiz ve hızlanması oldukça iddialı… Çok beğendim. Standlarda çokça bisiklet vardı çok anlam veremedim ancak elektrikli araçlarla birlikte düşündüğümde gelecekte emisyon oranları düşük yada sıfır olan araçlar kullanacağız. Tasarımcı olarak çevreye duyarlı tasarımlar yapmak zorundayız. Son kullanıcı olarak da çevreye duyarlı ürünleri seçeceğiz .
Fuarda beni etkileyen ve mutlu eden en önemli olay ise Mr. Walter Grimm ile tanışmam oldu. Onu özel yapan ise ülkemizde plastik kalıp sanayinde en çok kullanılan kalıp çeliği olan ve plastik kalıpçığın önünü açan 1.2738 Impax Supreme’in mucidi olması… Kendisi ile harika bir sohbet ettik. İlk elden 2738 malzemeyi nasıl bulduğunu anlattı.
80’li yıllarda Almanya’da otomotiv sektörü ataktadır. Ancak tampon ve araç konsolu gibi büyük parçaların kalıplarında esneme problemi vardır. Kendisinden esnemeyecek ancak ucuz bir kalıp çeliği geliştirmesini VW ister. Böylece birçok deneme ve testten sonra impax supreme geliştirilir. Mucizeyi yaratan ise içine kattığı %2 oranındaki kromdur. İmpax’ numunesini koltuğunu altına koyar ve VW mühendislerine götürür. İlk gördüklerinde kromu duyan mühendisler önce önyargılı yaklaşırlar ancak sonuç harikadır. Esnemeyen (ön sertleştirilmiş ) parlatılabilir, desen yapmaya uygun ve ucuz bir çelik… Teşekkürler Mr. 2738… İnovasyon dediğimiz şey, doğru tanımlanmış bir problemlerin çözümüdür.
Mr.2738: Dr. Walter Grimm
Zaman ne kadar da çabuk geçiyor. 2014 yılında neler olacağını öngörmek hepimiz için zor görünebilir. Ülke gündemimiz karışık. Son birkaç haftalık yurtiçi gelişmelerin ülkemize ne etkileri olacağını tam olarak öngörmek şu günlerde zor olabilir. Geçmişte krizlerle yaşamaya alıştık, hayatımız krizlerle geçti. Bu da geçer.
Ancak dediğim gibi kimse bizi beklemiyor. Hayat devam ediyor. Almanya’da euromold fuarında sektör duayenleri ile sohbet etme fırsatım oldu. Başta Almanya olmak üzere; Euro bölgesinin 2014 yılında krizden çıkacağını (İtalya,ispanya dahil bankacılık sistem dahil önlemler alındığını) ve nisan-mayıs 2014 ‘e kadar başta otomotiv ana ve yan sanayi başta olmak üzere dolu olduğunu ilettiler. Türkiye de euro bölgesine bağlı bir ekonomiye sahip..
Ülkemiz için de; Hakan Ünlü Mühendislik olarak irtibatta olduğumuz sektörlere baktığımda da benzer tabloyu görüyorum. Yeni projelerin biri bitmeden diğeri başlıyor. Çin yerine Türkiye’yi imalat üssü seçen dünya şirketleri 2014 yılında Türkiye’de daha çok üretim yaptıracaklar. Tabii ki her zamankinden daha çok inovasyona ve katma değeri yüksek tasarım yapmaya ihtiyacımız var. Bu nedenle 2014 yılının 2013 yılından çok daha tempolu geçeceğini ve Türk firmaların yeni projelere başlayacağı bir yıl olarak öngörüyorum. Ülkeme ve yaratıcılığımıza, esnek düşünme tarzımıza ve problem çözme yeteneklerimize güveniyorum.
Herkese sağlıklı, mutlu ve hayallerimizin gerçekleştiği bir yıl diliyorum.
İcadı doğuran şey gerekliliktir.