Geçmişin Ruhu

Tasarım, inovasyon, zamandan bağımsız tasarımlar deyince ilk aklımıza gelen isim kimdir? Benim cevabım belli ; Leonardo Da Vinci…(15 Nisan 1452 - 2 Mayıs 1519), Rönesans döneminin önemli bir düşünürü, mimarı, mühendisi, mucidi, matematikçisi, anatomisti, müzisyeni, heykeltıraşı, botanisti, jeoloğu, kartografı, yazarı ve ressamıdır. Leonardo aklımıza gelen her şeyi yapmış, çizmiş ve bir çoğu da günümüzde hayata geçmiştir. Aslında Leonardo’nun bilinmeyen ve iş dünyasına bir katkısı da; tarihte bilinen ilk CV’yi yazan kişi olmasıdır.  Zamanında Osmanlı’ya gelmiş ve Haliç’e köprü projesi için ilk CV’sinde yaptıklarını ve kendini anlatmıştır. 

Hayatı boyunca 13.000 sayfa not yazmıştı. Yazılarını anlaşılmasın diye ters yazmış ve aynaya tutulduğunda okunabilmekte idi. Tank, denizaltı, helikopter yanında antik dönem Ikarus’un uçma hayaline ilk yaklaşan da yine Leonardo olmuştur.


17 Aralık 1903 Perşembe günü ise Wright kardeşler ilk uçuşu gerçekleştirmiştir. Bu ilk uçuşta 6.5 metre yükselmiş ve 12 saniye süresince 36 metre uçmuştur. The Times bu ilk uçuşla ilgili olarak; uçuş yerine keşke daha yararlı başka işlerle uğraşsalar diye yazmışlardı. İşin ilginci günümüzde National Geographic orijinal Wright kardeşler planına göre aynı uçağı yapmış ama uçmayı başaramamıştır. Zira ilk uçuşta kuvvetli bir rüzgar (22-27 M.P.H. ) vardı. Şimdilerde uçaklar olmasaydı ne yapardık bilemiyorum.


İyi ki o rüzgar esmiş ve Wright kardeşler, The Times gazetesindeki yoruma takılmayıp yollarına inançla devam etmişler.

Edison ise aslında mucit değil tüccardı. 1900 tane patenti vardı. Sesi ilk kaydeden fonografı bulmuş ve Amerika’ya gelen göçmenlere İngilizce öğretirim, mahkeme tutanaklarını kaydederim diye düşünmüştür. İşte böyle ciddi işlerde fonografı kullanmak istediğinden müzik kaydını yıllarca reddetmiştir. Patent koruma süresi bittiğinde de müzik sektörü doğmuştur. Müziksiz bir dünya düşünemiyorum bile. Hava kadar su kadar gerekli bizim için. 
 

Geleceğin Ruhu
Günümüzde ise 3D printerlerin önü çok açık gözüküyor. Artık yapay organ 3D printer ile üretiliyor. Böylece doku uyuşmaması problemi kalmayacak. Eskiden 15.000 dolara mal olan çocuklar için kullanılacak protezler 100 dolar altına mal olabilecek.


Çocuklar, çocuklarımız malum Y kuşağı. Bir değişik kafaları çalışıyor. Aynı olayı, aynı ürünü biz farklı işliyor, algılıyoruz; Y kuşağı beyinleri farklı işliyor. Yeni kuşağı yakalamak daha da zor . Kendilerine özel üretim yapılmasını istiyorlar. Örneğin müziği dinlemek için kullanılan kulaklık kullanıcının kulak yapısına özel taranıp o kulağa özel üretiliyor artık.

Araba markası sorulsa aklımıza hemen VW gelecektir ama bence TESLA gelmeli. Tesla Motors., elektrikli araç ve elektrikli araç motor parçaları tasarlayan, üreten ve satan bir Amerikan şirketidir. Tesla aynı zamanda elektrikli motor parçalarını, lityum-iyon pil paketleri dahil olmak üzere Daimler ve Toyota otomotiv üreticilerine pazarlamaktadır. Yüksek performanslı elektrikli araçlar üretmeyi hedefleyen, silikon vadisi merkezli bir otomotiv firması olan Tesla;  2014 yılında almış olduğu patentleri serbest kullanıma açarak elektrik motorlarının gelişimine katkı sağlamıştır.

Tesla yanan bir aracının incelemesinde aracın süratte yere çok yaklaşması ve kir birikmesi ile birlikte yangına sebep olduğunu buluyor. Herkes Tesla’nın tüm araçları servise çağırmasını beklerken Tesla sadece bir gecede tüm dünyadaki araçlarına yeni yazılım yükleyerek upgrade eder ve yerden birkaç cm daha yükseltip problemi çözer. VW grup için benzer şeyleri söyleyemiyoruz. İşte değişim ve geleceğin ruhu tam olarak budur.


Daha iyi bir dünya için, teknik seviye üstünlüğü; esneklik, paylaşımcı olmak ve dürüstlük ile birleşince Tesla oluyorsunuz.


Dünyayı kökten değiştiren tasarımcılar; bizleri taş devrinden günümüze kadar getirdi.


Varsın hiç olmadığımız kadar zor günler yaşayalım, dünya griye bürünsün, her şey daha iyiye, güzele gidecektir. Öyle olmalı…