Her Yerde Ar-Ge Rüzgarı Var

Sene başında Türkiye'nin ivme kazanan ihracat büyümesinin, Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 tarihinde, 500 milyar ABD Doları tutarındaki  hedefe ulaşması için AR-GE çalışmalarının öneminden konuşuyorduk. “Hepimiz çok çalışmalı, çok tasarım yapmalı, inovasyon ile farklılaşmayı yaşam tarzı olarak benimsemeliyiz”  dileklerinde bulunmuştuk.
 

Bu çalışmalara ivme kazandırmak için Kasım ve Aralık 2012 ayları Ar-Ge ve inovasyon faaliyetleri ile dolup taşıyor. Ne kadar gururlansak azdır.
 

 DESIGN TURKEY TASARIM YARIŞMASI

 

 TURQUALITY® Programı kapsamında bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen “Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri”, 30 Kasım 2012 tarihinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Dünyaca ünlü tasarım uzmanlarının, ön elemeyi geçen başvurular arasından değerlendirdiği toplam 410 endüstriyel tasarımdan, 90’ı İyi Tasarım, 14’ü ise Üstün Tasarım Ödülü’ne layık görüldü. 19 Kavramsal Tasarım başvurusundan ise 2’si ödül almaya hak kazandı. 13 sektörden 410 başvuru gerçekleşti.

 

TIM TÜRKİYE İNOVASYON HAFTASI 6-7-8 Aralık 2012

 

TIM Türkiye İhracatçılar Meclisi; inovasyonun önemini anlatmak ve inovatif çalışmaları desteklemek için Türkiye İnovasyon Haftası’nı düzenliyor. Bu yazıyı yazarken henüz inovasyon haftası başlamamıştı ancak o kadar dolu bir programı var ki katılan herkesin faydalanıp günü mutlu bitireceği garanti diye düşünüyorum. Türkiye İnovasyon Haftası’nda dünyada ve Türkiye’de fark yaratan uluslararası profesyonelleri, sanayicileri, akademisyenleri ve üniversite öğrencilerini İstanbul’da bir araya getirecek ; inovasyon odaklı konferans, sergi ve atölye çalışmaları ile dünya çapında bir etkinlik gerçekleştirmek hedefleniyor.
 

Umarım bu yazıyı okuduğunuzda siz de inovasyon haftasına katılma fırsatını yakalamışsınızdır.
 

İMMİB ENDÜSTRİYEL TASARIM YARIŞMASI

 

Seçici kurul üyesi olarak görev aldığım yarışma, profesyonel ve öğrenci olmak üzere iki ayrı kategoride düzenlendi. “Engelliler, Yaşlılar ve Çocuklar İçin Tasarım” teması kapsamında;

  • Metalden mamul ürünler
  • Plastik mamul ürünler
  • Elektrikli küçük aletler

konu başlıklarında tasarımlar yarıştı. Derece alan tasarımlar 20 Aralık 2012 tarihinde açıklanacak.
 

Ancak seçici kurul toplantısında o kadar güzel bir haber aldım ki bunu sizinle paylaşmak istedim. Ar-ge ve inovasyonun vazgeçilmezi olan tasarımcıların sadece üniversiteler de değil lisede de yetiştirmek üzere TASARIM LİSESİ kuruldu. Düşünün ki bu öğrenciler tasarımı hayat felsefesi olarak benimseyip hem lise hem de üniversitede de öğrenimlerini de pekiştirebilecekler. Eğitim konusunda ülkemizin durumu malum. Emeği geçen herkese kocaman teşekkürler.
 

Tasarım ihtiyacı artarken tasarımcı bulmak gittikçe zorlaşıyor. Üstelik gerek üniversiteden yeni mezun olan gerekse birkaç yıl da olsa tecrübesi az çok olan elemanları yetiştirmek hem zahmetli hem de sabır isteyen bir süreç. Dediğim gibi tasarım lisesi harika bir haber. Gerçi ismi mevzuat gereği tasarım lisesi olarak geçemiyor ama olsun. Tüm profesyonel ve iş adamlarını  bu yapılanmaya destek olmaya davet ediyorum.
 

İMMİB ERKAN AVCI TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ


 

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği, İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin işbirliği ile yapıldı.

         1000 öğrenci kapasiteli bina, 11.300 m2 inşaat alanına sahip ve 9 katlı olarak tasarlanmış. İçerisinde 27 derslik, 8 bilgisayar sınıfı, laboratuarlar, atölyeler, 375 kişilik fuayeli konferans salonu, her katta teneffüs holleri, iki katta bir kat bahçesi, sergi salonu ve 100 kişilik sunum salonu bulunan İMMİB Erkan Avcı Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin temel atma törenine Ekonomi Bakanı Sayın Zafer ÇAĞLAYAN katılmıştır. Okul, Gökalp Mah. 38. Sok. No:11/A Zeytinburnu İstanbul adresinde bulunmaktadır.
 

TET ARGE PROJE PAZARI

 

Son olarak TET AR-GE Proje pazarından bahsetmek istiyorum. Yukarıdaki tüm etkinlikleri ister yarışmacı ister katılımcı olarak kaçırdım diye üzülenler için işte harika bir fırsat. Bu sene 2.’si düzenleniyor. Tasarımcı, Sanayici ve  üniversiteleri bir araya getirip birlikte çalışarak inovatif Ar-Ge fikir ve başlamış ama tamamlanmamış projeleri hayata geçirmeyi hedefliyor.

Yapılan ankette Ar-Ge projesinin ticarileşememesinin 2 ana sebebi tespit edilmiştir.
 

1-  Sermaye yetersizliği sebebi ile prototip üretilememesi

2-  Doğru yatırımcıya ulaşamama
 

İşte TET AR-GE PROJE PAZARI bu problemi çözmeyi hedefliyor. Geçen sene katılan yarışmacılardan proje pazarı sayesinde ; 20 proje, projesinde gelişme olduğunu; 7 proje, bağlantı gerçekleştirdiğini; 3 proje, ticari gelişme sağladığını ve 7 proje de devlet desteğini bu yarışma sayesinde aldığını belirtti. Yani etkinlik verimli çalışıyor.

Bu seneki etkinliğin temaları Elektrik, Elektronik ve Bilişim’dir. Takvimi şöyle; 
 

  • İlk Başvuru Tarihi : 10 Aralık 2012
  • Son Başvuru Tarihi : 15 Şubat 2013
  • Etkinlik Günü : 22 Mart 2013 

1.’lik ödülü 50.000 TL. Diğer ödüller de fazlası ile yeterli üstelik kazanacağınız prestij ve tasarım fikirlerinizin ticarileşmesi için harika bir fırsat diye düşünüyorum.
 

Her şey daha çok inovasyon, daha güzel bir Türkiye için. Siz de seyirci kalmayın. Dünya değişiyor, ülkemiz gelişiyor. Tasarım rüzgarı esmeye başladı. Yelkenlerinizi doldurun. Her şey sizin için, her şey ülkemiz için.
 

Herkese 2013 yılında inovasyon dolu bir yaşam, sağlık ve mutluluklar diliyorum.