Yukarıdaki ilk resim Picasso’ya ait. Dikkatli baktığımızda ne görüyoruz? Kübik tarzı olan resimde, sanatla fazla ilgilenmeyenlerin anlayabileceği çok az şey vardır. Bozuk perspektifli karanlık iç karartıcı bir oda, muhtelif yaratıklar. Etrafında başka yaratıklar, yerde yine bir yaratık ve arkadaki şekli bozuk içi parlak dikdörtgenin içinde siyah karartı.
Şimdi aşağıdaki ikinci resme bakalım. Bu resim ise Meninas'a ait. Bu resimde sarı uzun saçlı bir kız, etrafında dadıları , cüce ve yerde köpeği yatmaktadır. Ve babası arkasından ışık sızan kapıdan kızını izlemektedir. Herşey tanıdık...
İki resim arasındaki benzerliği farketmişsinizdir. Picasso'nun resmindeki öğelerin ne olduğunu ancak Meninas’ın tablosunu görünce anlamaya başlıyoruz. Picasso bu resmi, Meninas'in tablosuna gönderme olarak yapmıştır .
PROBLEMLERE ODAKLANMAK yada ÇÖZÜMLERE ODAKLANMAK
PROBLEM 1:
NASA uzaya astronot gönderdiğinde tükenmez kalemlerin yer çekimi olmayan ortamda çalışmadığını fark etti (yerçekimi olmadığı için mürekkep kağıdın üzerine akmıyordu).
Çözüm 1:
Bu problemin çözümü NASA'ya on yıla ve 12 milyon dolara mal oldu. Öyle bir tükenmez kalem ürettiler ki bu kalem, yerçekimsiz ortamda, yukarı yönde, suyun altında ve sıfırın altından 300 C 'ye kadar olan sıcaklıklarda yazı yazmaya olanak sağlıyordu. Çıkaranlar ise gözünün önünde apaçık duran basit çözümleri göremeyecektir.
Çözüm 2:
Peki Ruslar ne yaptı ?
Kurşun kalem kullandılar…
PROBLEM 2 :
Japon yönetim sistemindeki en hatırda kalır çalışmalardan bir tanesi Japonya'daki en büyük kozmetik firmalarından birinde yaşanan boş sabun kutusu problemidir. Müşterilerden birisi firmaya, aldığı sabun kutusunun boş olduğu konusunda şikayette bulunmuştur.
Yetkililer hemen, üretilip paketlenen sabun kutularını sevkiyat birimine gönderen hattı izole ettiler. Bu sırada bir şekilde bir sabun kutusunun hattan içi boş şekilde geçtiği tespit edildi.
Yönetim, mühendislerine problemi çözmesi için talimat verdi..
Çözüm 1:
Mühendisler iki kişi tarafından kullanılan yüksek-çözünürlükte bir X-ışını cihazı tasarlamak için ciddi uğraş verdiler. Bu sayede hattan geçen bütün sabun kutuları izlenebilecek ve boş olmadıklarından emin olunacaktı.
Çözüm 2:
Küçük bir şirketteki sıradan bir işçi aynı problemle karşılaştığında, X-ışını gibi karmaşık şeylerle uğraşmadı, onun yerine farklı bir yol buldu. Güçlü endüstriyel bir elektrikli vantilatör alarak hatta doğru yöneltti. Vantilatörü açtığı anda dolu olan kutular hattan geçerken boş olanlar hattın dışına doğru savruldu.
İş hayatında karşımıza çıkan problemlerin çözümleri Meninas'in resmi kadar belirgin ve net değildir. Problemler Picasso'nun resmindeki şekiller gibi kimi zaman şekil değiştirmiş, anlaması zor ve pozitif enerjimizi alıp giden sıkıcı karanlıklar gibi kendini gösterir.
Picasso'nun resmine bakıp, Meninas'in resmini görebilenlerimiz problemleri çözmekte başarılı olacaktır. Kübik şekillere takılıp yanlış anlamlar çıkaranlar ise gözünün önünde apaçık duran basit çözümleri göremeyecektir.